10 tips voor festivalvrijwilligers

Jup, vrijwilligen op festivals is plezant. Maar ben jij als festivalvrijwilliger goed geïnformeerd?

10 nuttige tips op een rij:

1. Je bent enkel vrijwilliger als je vrijwilligt voor een organisatie zonder winstoogmerk: bijvoorbeeld een vzw, een feitelijke vereniging zonder winstoogmerk of een lokaal bestuur. Niet zeker? Stuur ons een mail en we geven je uitsluitsel: info@vsvw.be

2. Je kan dus niet vrijwilligen voor festivalorganisatoren die bvba, NV of zelfstandige zijn. Zij hebben een winstoogmerk en kunnen je alleen inschakelen met een (tijdelijk) arbeidscontract , een studentencontract, of een interimcontract. Let wel: van zodra je met hen een overeenkomst tekent ben je geen vrijwilliger meer. Je ontvangt een loon en valt onder het arbeidsrecht.

3. Er zijn vzw’s die hun vrijwilligers zogenaamd ‘uitlenen’ aan festivals. Goed bedacht, maar een organisatie kan natuurlijk niet zelf vrijwilligen. Dat kan alleen een mens van vlees en bloed. Laat je niet vangen: je kan enkel vrijwilligen om de doelstellingen van de vrijwilligersorganisatie te dienen, niet zomaar voor anderen in ‘onderaanneming’. Enkel evenementen en festivals ingericht door organisaties zonder winstoogmerk geven je zekerheid. Twijfels? Contacteer ons!

4. “Pffff, zovelen doen het, het zal me worst wezen.” Geen probleem, maar weet wel dat jij als individu in de zwakke positie staat als er inspectie komt: je bent geen vrijwilliger in de zin van de wet, dus je kostenvergoedingen kunnen beschouwd worden als een belastbaar inkomen. Dikke streep door de rekening als je belasting moet betalen!

5. Ben je goed verzekerd? Treft de organisator van het festival waar jij vrijwilligt voldoende maatregelen om jou te beschermen? Weet je wat te doen bij gevaar? Vraag het na, je hebt recht om dat te weten.

6. Krijg je een kostenvergoeding conform de vrijwilligerswet? Vier scenario’s komen vaak voor, maar zijn niet altijd okee:

  • Scenario 1: je krijgt geen centen, maar wel een drankbon, een T-shirt en een broodje. Geen probleem!
  • Scenario 2: je krijgt zelf geen centen, maar je vrijwilligersorganisatie heeft een deal met de festivalorganisator om per ingeschakelde vrijwilliger geld te ontvangen. Deze bedragen kunnen hoog zijn en komen in de kas van de vzw terecht. Geen probleem, als jij het weet en ermee akkoord gaat.
  • Scenario 3: je krijgt een forfaitaire dagvergoeding of reële kostenvergoeding zonder meer. Geen probleem!
  • Scenario 4: je krijgt een forfaitaire kostenvergoeding per dag, en daar bovenop nog een resem andere dingen: gratis drank, eten, een pet, T-shirt, toegang tot de optredens,… Hmmm. Dat mag niet volgens de regels van de vrijwilligerswet. Mogelijk gevolg: je moet belasting betalen op je kostenvergoeding en je bent geen vrijwilliger volgens de wet meer.

7. Worden de regels wat betreft pauzes en rusttijden gerespecteerd? Het is niet omdat je een onbetaalde medewerker bent dat je een slaaf bent. Je hebt recht op rusttijden en degelijke ondersteuning. Er zijn regels van het arbeidsrecht van toepassing op het vrijwilligerswerk, zeker wat betreft veiligheid en gezondheid van de medewerkers, dus zorg dat de afspraken vooraf duidelijk zijn.

8. Mogelijk teken je vooraf een vrijwilligerscontract. Lees dat na, of laat het ons voor jou nalezen. Als die overeenkomsten meer dan 2 A4’s lang zijn raden we je absolute voorzichtigheid aan. Laat je geen onmogelijke voorwaarden (je moet boete betalen als je niet komt opdagen, …) aansmeren. Het moet allemaal plezant blijven.

9. Last but not least: je draagt als vrijwilliger ook een verantwoordelijkheid. Laat het festival prettig blijven en vlieg niet in de drank terwijl je vrijwilligt: het kan als een boomerang in je gezicht komen want bij een eigen zware fout, ben je niet langer immuun en kan je aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade.

10. Kijk voor je je opgeeft als festivalvrijwilliger of je dat effectief ook kan waarmaken. Niks zo erg voor de organisatie om te rekenen op vrijwilligers, die dan niet komen opdagen. Vrijwillig is niet vrijblijvend!

Maar vooral: maak van deze zomer een prettige festivalzomer!

 

Bron: www.vrijwilligerswerk.be

17 november 2015

1 op 8 Vlamingen vrijwilligt

10 februari 2015

Roos daagt jongeren uit!

23 december 2014

Nog enkele plaatsen vrij!

18 juli 2013

Opgelet!

13 december 2012

Jongeren voor de samenleving

6 november 2012

PAB door vrijwilligers

6 september 2011

Vrijwilligersdate

1 september 2011

Krijg Vrijwillig 2500 euro

17 juni 2011

Vorming: open aanbod

7 april 2011

7 mei: Dag van Europa