Opgelet!
Feitelijke verenigingen die ‘autonoom’ opereren, dit wil zeggen ‘niet onder een koepel vallen’, letten best op. Ten eerste is het van belang je leden te informeren over het feit dat ze mogelijk persoonlijk burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.
Het nieuws over de carnavalsvereniging in Aalst bevestigt dit: de leden zullen persoonlijk moeten bijdragen aan het vergoeden van de schade die jaren geleden veroorzaakt werd.
Ten tweede is het nog belangrijker (en dat geldt voor alle organisaties) om minstens één keer per jaar de verzekeringspolis na te kijken. Worden de activiteiten goed omschreven? Zijn alle vrijwilligers mee verzekerd? Wat zijn de uitsluitingen, enz. Vaak hebben we nog de neiging om de verzekeringsovereenkomst gewoon te ondertekenen, jaarlijks de premie te betalen om dan, als het misloopt te ontdekken dat wat jij dacht dat verzekerd zou zijn, helemaal niet of onvoldoende verzekerd is.
Tot slot: niet panikeren, vermits paniek nooit de beste raadgever is. Goede informatie, een goede verzekering (wij pleiten nog altijd voor een zo’n ruim mogelijke verzekeringsdekking) vormt de basis tegen veel malheur. -> Je kan beroep doen op de gratis verzekering vrijwilligerswerk, gefinancierd door de Nationale Loterij en aangeboden via de provincies. -> Een vraag of probleem over verzekeringen kan je steeds melden aan het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw. Zij leggen de vraag voor aan onze adviseur, Em. Hoogleraar prof. H. Claassens om je van degelijk advies te dienen.
Bron: www.vrijwilligersweb.be Met vragen over een gepaste (of gratis) verzekering voor uw vereniging kan u ook altijd terecht bij: Vrijwilligerspunt Diksmuide Wilgendijk 33 8600 Diksmuide 051502830 |